Adak bir duanin, istegin gerçeklesmesi ve bunlar icin Allahü Tealayi razi etmek amaciyla kurban disinda (kurban disinda olmasi bir horoz kesmenin dahi adak yerine geçmesidir) hayvan kesmek ve yoksullara dagitmak veya dileginin, isteginin yerine gelmesi veya bir bela ve musibetin giderilmesi maksadiyla, Allahü Tealanin rizasini celb edebilmek amaciyla namaz, oruc, kurban gibi ibadet olan birseyi yapmak üzere söz vermesidir.
Arapcada karsiligi nezr olan ADAK aslinda farz yada vacib olmayan bir ibadetin kendi istegi ile Allah (c.c.)’in rizasi icin kendi kendisine vacib kilinmasidir. Zira adak adandigi andan itibaren artik adak adayan kisi icin vacib duruma geçer. Bu durum Kurani Kerimde ve Hadislerde su sekilde ifade edilmektedir: ..”Hac suresi yirmi dokuzuncu ayet-i kerimesinde mealen; “Adaklarini yerine getirsinler.” buyrulmustur. Peygamber efendimiz buyurdu ki: “Kim taat (ibadet) olan bir seyi nezr ederse (adarsa) onu yapsin. Günah olan bir seyi nezr ederse onu yapmasin.”… iste bu hadis ve ayetler altinda islam alimleri ittifak ile adagi yerine getirmenin vacib oldugunu hatta bazi islam alimleri ise farz oldugunu belirtmislerdir.
Adak adanan seyin vacib veya farz olan bir ibadete benzemesi ve basli basina bir ibadet olmasi lazimdir. Mesela; Abdest almak adak yapilmaz. Çünkü abdest basli basina bir ibadet olmayip, basli basina ibadet olan namazin sartidir. Adak olarak adanan sey haram yani günah olmamalidir. Mesela; filan kimseyi öldürmek, Allah için adagim olsun deyince, öldürmeyip, yemin keffareti verir. Yapilmasi kendine farz olan bir sey de adak olarak adanamaz. Adak edilen seyin, adayan kimsenin mülkü olmasi ve baskasinin mali olmamasi gerekmektedir.
Kurban Nedir Adak İstanbul Sultangazi
Sözlükte yaklasmak, Allah’a yakinlasmaya vesile olan sey anlamlarina gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadiyla, belirli sartlari tasiyan hayvani, kurban bayrami günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvani ifade eder.
Akilli, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayilan mümin, ilâhî rizayi kazanmak gayesiyle kurbanini keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere bir sekilde yardimda bulunmus, hem de Cenab-i Hakk’a, yaklasmis olur.
Kurban ibadeti, İslam toplumlarinin siari sayilan ibadetlerden biri olarak asirlardan beri devam ede gelmektedir. Ayrica kurban, bir Müslüman’in gerektiginde bütün varligini Allah yolunda feda etmeye hazir oldugunun da bir nisanesidir.
Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diger mezheplere göre ise, sünnet-i müekkededir. Dini kaynaklarda Peygamber Efendimizin kurbanini daima kestigi ifade edilmektedir.
Kurbanın Dinî Dayanağı Nedir? Adak İstanbul Gaziosmanpaşa
Genel anlamda kurbanin bir ibadet olduguna dair Kur’an-i Kerim’de birçok ayet yer almaktadir. Hz. İbrahim’in oglu İsmail’in yerine, Allah tarafindan bir kurbanin verildigi açikça bildirilmektedir. (Saffat, 37/107)
Ayrica asagidaki ayetler de genel anlamda kurban ibadeti ile ilgilidir :
– “Her ümmet için, Allah’in kendilerine rizik olarak verdigi hayvanlar üzerine ismini ansinlar diye kurban kesmeyi mesru kildik…” (Hac, 22/34)
– “… kendilerine rizik olarak verdigi kurbanlik hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’in adini ansinlar. Artik onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin”(Hac, 22/28)
“Kurbanlik büyükbas hayvanlari da sizin için Allah’in dininin nisanelerinden kildik. Sizin için onlarda hayir vardir. Onlar saf saf siralanmis dururken kurban edeceginizde üzerlerine Allah’in adini anin. Yanlari üzerlerine düsüp canlari çikinca onlardan siz de yeyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onlari böylece sizin hizmetinize verdik.” “Onlarin etleri ve kanlari asla Allah’a ulasmaz. Allah’a ulasacak olan ancak, sizin O’nun için yaptiginiz, gösteristen uzak amel ve ibadettir.” (Hac 22/36-37)
Bu ayetlerde zikredilen hayvan kesiminin, ibadet amaçli birer uygulama olduklari açiktir. Bu amaçla kesilen hayvanlarin, et ve kanlarinin Allah’a ulasamayacagi asil olanin ihlas ve takva oldugunun vurgulanmasi, kurban kesmenin ibadet oldugunun açik bir göstergesidir.
Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kurban edilecek hayvana aci çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kisiler tarafindan kesilmeli ve kesim islemi süratli bir sekilde yerine getirilmelidir. Ayrica, çevre temizligi için gerekli tedbirler alinmalidir. Kesim esnasinda hayvanlarin, birbirlerinin kesimini görecek sekilde yan yana bulundurulmamalarina özen gösterilmelidir.
Kurban Bayıltılarak Kesilebilir Mi? İstanbul Kurbanlık
Ölmeden kesilmesi kaydiyla, ihtiyaç halinde veya hayvana eziyet vermemek amaciyla kurbanlik hayvanin uygun tekniklerle bayiltilmasinda bir sakinca yoktur. Ancak hayvan henüz kesilmeden, sok etkisiyle ölürse, kurban olmayacagi gibi, eti de yenmez.
Kurban kesilirken besmele çekilmesinin hükmü nedir? Hangi dua okunmalidir? Kurbanlık İstanbul
İster kurban niyetiyle olsun ister baska bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanin kesimi esnasinda besmele kasten terk edilirse o hayvanin eti yenilmez. Ancak kasitsiz ve unutularak besmele çekilmezse bu hayvanin eti yenilir.
Kurban Keserken Abdestli olmak şart mıdır?
Kurban kesen kisinin abdestli olmasi sart olmamakla birlikte, kurban bir ibadet oldugu için kesenin abdestli olmasi daha faziletlidir.
Kimler kurban kesmelidir?
Kurban kesmek, âkil-balig (akilli-ergen), dinen zengin sayilacak kadar mal varligina sahip ve mukim olan bir Müslüman’in yerine getirmesi gereken mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarindan ve borcundan baska 80.18 gr. altin veya bunun degerinde para veya esyaya sahip olan kisi dinen zengindir. Dolayisiyla, Allah’in kendisine bahsetmis oldugu nimetlere sükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarligin nisanesi olmak üzere kurban kesmelidir.
Zengin Olan Karı – Kocadan Her Birinin Kurban Kesmesi Gerekir Mi?
İbadetlerde sorumluluk bireyseldir. Bu nedenle, dinen zengin olan kari-kocadan her birinin ayri ayri kurban kesmesi gerekir. Ancak İmam Malik’e göre aile reisi tüm aile efradi adina bir adet büyükbas veya küçükbas hayvan keserse, bu aile bireylerinin hepsi için yeterli olur.
Yolcunun Kurban Kesmesi Gerekir Mi?
Yolcu kurban kesmekle mükellef degildir. Ancak kesmesi halinde, sevabini kazanir. Sefer halinde iken kurban kesenler; bayram günleri içinde memleketlerine dönerlerse, yeniden kurban kesmeleri gerekmez. Sefer halinde iken kurban kesmeyip de bayram günlerinde memleketlerine dönenler, kurbanlarini keserler.
Kurban Ne Zaman Kesilir?
Kurban, kurban bayraminin ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazi kilinan yerlerde, bayram namazi kilindiktan sonra, bayram namazi kilinmayan yerlerde ise sabah namazi vakti girdikten sonra baslar. Bayramin üçüncü günü günes batincaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanlarin gündüzleri kesilmesi uygundur. Şafii mezhebine göre ise, kurban bayramin dördüncü günü de kesilebilir.
Hangi Hayvanlar Kurban Olarak Kesilir?
Kurban; koyun, keçi, sigir, manda ve deveden olur. Bunlarin disindaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Söz konusu hayvanlarin kurban olarak kesilebilmesi için devenin 5; sigir ve mandanin 2; koyun ve keçinin 1 yasini doldurmus olmasi gerekir. Bu sayilan yas sinirini geçtigi halde süt dislerini degistirmeyen hayvanlar da kurban edilir. Bunun yaninda, 6 ayini tamamlayan koyun, bir yasini doldurmus gibi gösterisli olmasi halinde kurban edilebilir.
Kurban edilecek hayvanin, saglikli, azalari tam ve besili olmasi, hem ibadet açisindan, hem de saglik bakimindan önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayif ve düskün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarinin biri veya ikisi kökünden kirik, dili, kuyrugu, kulaklari ve memesi kesik, dislerinin tamami veya çogu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanin dogustan boynuzsuz olmasi, sasi, topal, hafif hasta, bir kulagi delik veya yirtilmis olmasi, kurban edilmesine mani teskil etmez.
Kurbanlik hayvanlardan hangileri ortak olarak kesilebilir?
Koyun veya keçinin bir kisi tarafindan; sigir, manda ve devenin ise, yedi kisiye kadar ortaklasa kurban olarak kesilebilecegi Hz. Peygamber’in hadisleri ve uygulamalari ile sabittir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 7-8). Ortak olarak kurban edilebilen hayvanlar tek veya çift hisse olarak kesilebilirler.
Akika, Adak, Udhiyye ve Nafile Kurbanlar İçin Aynı Büyükbaş Hayvana Ortak Olunabilir Mi?
Ortak kesilen kurbanlarda, hissedarlardan her birinin kurbanlarini ayni maksat için kesmis olmalari gerekmez. Ortaklarin herbirinin ibadet niyetiyle katilmis olmasi kaydiyla bir kismi udhiyye, diger bir kismi ise adak, akîka, nafile kurbani olarak niyet edebilirler.
Kurban Eti Nasıl Değerlendirilmelidir?
Hz. Peygamber, kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dagitilmasini, bir bölümünün akraba, tanidik ve komsularla paylasilmasini, bir bölümünün de eve ayrilmasini tavsiye etmistir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10). Ailenin ihtiyaç durumuna göre etin tamami evde birakilabilecegi gibi, toplumda muhtaçlarin arttigi dönemde kurban etinin çogunun hatta tamaminin dagitilmasi uygun olur.
Kurban Derisi Nasıl Değerlendirilmelidir?
Kurbanin derisi, bir fakire veya hayir kurumuna verilmelidir. Hz. Peygamber, veda haccinda Hz. Ali’ye, kurban olarak kesilen develerinin basinda durmasini ve bunlarin derileri ile sirtlarindaki çullarini sadaka olarak vermesini, kasap ücreti olarak bunlardan bir sey vermemesini emretmistir (Ebu Davud; Menasik, 20). Buna göre kurban derilerinin para karsiliginda satilmasi, kurbanin kesimi veya bakimi için ücret olarak verilmesi caiz degildir. Derinin satilmasi halinde bedelinin yoksullara verilmesi gerekir.
Vekalet Yoluyla Kurban Kesilebilir Mi?
Kurbani, kisi kendisi kesebilecegi gibi, vekalet yoluyla baskasina da kestirebilir. Zira kurban mal ile yapilan bir ibadettir; mal ile yapilan ibadetlerde de vekalet caizdir.
Vekalet yoluyla kurban kestiren kisi, bulundugu yerde ki birisine vekalet verebilecegi gibi, baska bir yerdeki kisi veya kuruma da vekalet verebilir. Vekalet, sözlü veya yazili olarak verilebilecegi gibi telefon, internet, faks ve benzeri iletisim araçlari ile de verilebilir.
Kuyruksuz Koyunlar Kurban Edilebilir Mi?
Dogustan kuyruksuz olan veya besili olmasi için küçük yasta kuyruklari bogulmak suretiyle düsürülen koyunlarin kurban edilmelerinde bir sakinca yoktur. Ancak bir kaza ile degerini azaltacak sekilde kuyrugunun tamami veya yarisindan çogu kopan hayvanin kurban edilmesi caiz degildir.
Ölmüş Kimseler İçin Kurban Kesilir Mi?
Son zamanlarda halkimiz arasinda yayginlasma egilimi gösteren; “ölü kurbani” veya “kabir kurbani” diye isimlendirilen bir kurban çesidi yoktur. Ancak, ölmüs birisi adina veya sevabi ölüye bagislanmak üzere kurban kesilebilir. Kurban borcu olup da hayatta iken vasiyet eden kisinin biraktigi miras yeterli ise, mirasçilari tarafindan vasiyetinin yerine getirilmesi gerekir. Vasiyeti yoksa, ölen kimseler için mirasçilarinin kurban kesmeleri gerekmez. Ancak bir kimse, sevabini ölmüs bulunan anne veya babasina yahut diger yakinlarina bagislamak üzere, çesitli hayir kurumlarina, fakir ve muhtaç kisilere bagista bulunabilecegi gibi, kurban da kesebilir.
Taksitle Kurban Alınabilir Mi ?
Kisi, ister pesin ister taksitle olsun satin aldigi hayvani kurban olarak kesebilir
Satın Alınan Kurbana, Daha Sonra Başkaları Ortak Edilebilir Mi ?
Kisi, mülkiyetinde olan veya kurban etmek amaciyla satin aldigi büyükbas hayvana yedi kisiyi geçmemek sartiyla baskalarini da ortak edebilir.
Kurban yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmis olur mu?
Fikhi hükmü ister vacip, ister sünnet olsun; kurban ibadeti belirli sartlari tasiyan hayvanin usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilir. Kurban bedelini yoksullara ya da yardim kuruluslarina vermek suretiyle, kurban ibadeti ifa edilmis olmaz. Şüphesiz Allâh Teâlâ’nin rizasini kazanmak niyetiyle, fakir ve muhtaçlara yardim etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da Müslüman’in önemli vazifelerinden biridir. Ancak, bu iki ibadetten birinin digerinin alternatifi olarak sunulmasi dini açidan dogru degildir.
Nitekim Peygamber (a.s.) Efendimiz de, kurban mesru kilindiktan sonra her yil kurban kesmistir. (Buhârî, Hac 117, 119; Müslim, Edâhî 17).
Ayrica hadisi seriflerde kurban bayraminda, Allah katinda en sevimli ibadetin kurban kesmek oldugu, kurbanin kesilir kesilmez Allah katinda makbul olacagi ve kurban edilen hayvanin her unsurunun kisinin hayir hanesine yazilacagi ifade edilmistir. (Tirmizî, Edâhî 1; İbnu Mâce, Edâhî 3).
Akika Kurbanı Nedir?
Yeni dogan çocuk için sükür amaciyla kesilen kurbana, “akika” adi verilir. Akika kurbani kesmek müstehaptir. Akika kurbani olarak kesilecek hayvanda, diger kurbanlarda aranan sartlar aranir.
Akika kurbani, çocugun dogdugu günden bulûg çagina kadar kesilebilirse de dogumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir.
Akika kurbaninin etinden ve derisinden, kurban sahibi dahil herkes istifade edebilir.
Şükür Kurbanı Ne Demektir?
Temettu ve kiran hacci yapan kisilerin, ayni mevsimde hac ve umreyi birlikte ifa ettikleri için, kestikleri kurbanlara sükür kurbani da denilmektedir. Ayni sekilde kisi, arzu ettigi bir amaca ulasmasi veya bir nimete nail olmasi sebebiyle sükür kurbani kesebilir. Bu kurbanlarin etinden sahipleri de yiyebilirler.
Adak Kurbanı Ne Demektir?
Kurban adayan kisinin kurban kesmesi vaciptir. Eger kisi adagini bir sartin gerçeklesmesine baglamissa, bu sart gerçeklesince kesmesi gerekir. Adak kurbaninin etinden adak sahibi, usul ve furûu (neslinden geldigi ana, baba, dede ve nineleri…ile kendi neslinden gelen çocuklari ve torunlari..) yiyemeyecegi gibi, zengine de yediremez. Eger kendisi yemek ister veya bu sayilanlardan birisine yedirmek isterse, o eti tartip rayiç bedelini yoksullara vermesi gerekir.